Detskú Univerzitu Komenského otvorí prednáškou a besedou prezident Gašparovič

29.06.2012 Bratislava

Bratislava 28. júna (TASR) – Prečo je krv najvzácnejšia tekutina, prečo letí lietadlo, prečo všetci ľudia nepíšu ako my? Aj na tieto otázky sa dozvedia odpovede účastníci 10. ročníka Detskej Univerzity Komenského (DUK), ktorú pripravuje bratislavské Divadlo Aréna so spoluorganizátormi.

"Deti opäť budú mať index podpísaný rektorom Univerzity Komenského (UK) so svojou fotografiou ako ozajstní vysokoškoláci, i záverečný diplom. Je to jediná detská univerzita v Európe, na ktorej sa nevyučuje v školskom prostredí, ale v divadle. Spája sa tu vzdelávanie s umením a ja túto univerzitu považujem za veľké divadlo," povedal dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura. Zároveň pripomenul, že do DUK sa doteraz prihlásilo 3343 študentov, absolvovali 106 prednášok a 28 druhov workshopov.

Podľa rektora UK Karola Mičietu 370 študentov vo veku od 9 do 14 rokov sa cez prázdniny príťažlivou formou dozvie to, čo v učebniciach nie je. V priamom kontakte od vysokoškolských odborníkov – docentov, profesorov a vedeckých pracovníkov. Tí majú pre nich pripravených osem prednášok prispôsobených zvedavosti a veku študentov. Po každej z nich odpovedajú na otázky detí.

DUK sa začne 4. júla v Aule UK slávnostnou imatrikuláciou za prítomnosti prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý tento rok nad univerzitou prevzal záštitu. Ako prvý bude prednášať na tému Prečo potrebujeme prezidenta a aké sú jeho práva a povinnosti. Prednášky budú vždy v stredu a pre deti je zabezpečený sprievodný program v podobe exkurzií, návštev kultúrnych podujatí, štvordňovej školy v prírode a rôznych workshopov. Deti aj ako novinári prispievajú do vlastného časopisu.

"Štúdium na DUK sa nedá porovnať s normálnym školským vyučovaním. Tu deti majú veľkú moc, môžu si vybrať, čo chcú robiť, aj klásť rôzne uletené otázky s tým, že dospelí musia odpovedať," povedal pre TASR Michal Solčanský zo Základnej školy Tulipánová v Nitre, ktorý už piatykrát sa teší do DUK.
 

Vyberte región